Řeholník, skaut a vlastenec P. Jaroslav Mičola († 1942, Brno)

P. Jaroslav Mičola si z úcty k českým patronům zvolil za své řeholní jméno Metoděj (Methodius). Od roku 1936 působil jako kaplan v Prostějově a kromě běžných pastoračních povinností se intenzivně věnoval práci s dětmi a mládeží. Byl mimo jiné iniciátorem vzniku místní skupiny katolického skautingu. S dětmi a mládeží jezdil na výlety, hrál divadlo a jako katecheta se je snažil co nejvíce zapojit do života farnosti.

P. Mičola jako český patriot své vlastenecké názory nikdy neskrýval a od počátku nacistické okupace se v jeho kázáních projevovaly stále výrazněji. Posiloval své posluchače, aby nepropadali zoufalství a věřili, že přijdou lepší časy. Povzbuzoval je, aby s trpělivostí nesli svůj kříž a nezapomínali, že Bůh svůj lid nikdy neopustí. P. Mičola nezůstával jen u duchovní vzpruhy, ale pomáhal také materiálně prostějovským rodinám, jejichž členové byli zatčeni nebo odvlečeni do koncentračních táborů.

„Heil Hitler“, nebo „Chvála Kristu“?!

Při výuce ve škole neskrýval své názory na nacistickou okupaci a vedl žáky k lásce k vlasti a k Bohu. Bojkotoval mnohá nacistická nařízení, například zcela odmítal zdravit se s dětmi vztyčenou pravicí a nacistickým pozdravem „Heil Hitler“ a vyzval je, aby ho nadále zdravily slovy „Chvála Kristu“. Taktéž odmítal podporovat kolaborantskou organizaci pro mládež Kuratorium, jejímž cílem bylo děti převychovat a vštípit jim nacistické ideály.

Po atentátu na Reinharda Heydricha si pro P. Mičolu přišlo Gestapo, právě když vyučoval náboženství v páté třídě. Při odchodu ze třídy se k žákům obrátil se slovy: „Nezapomeňte, že jste křesťané, že máte v sobě lásku k Bohu a že jste Češi a že patříte do českého národa.“ Nakonec na rozloučenou dětem požehnal znamením kříže.

Růženec na popravišti

V Olomouci podstoupil kruté výslechy a následně byl odvezen do věznice v Kounicových kolejích v Brně, kde byl postaven před stanný soud a odsouzen k smrti. K vykonání rozsudku došlo téhož dne večer 3. července 1942. Podle výpovědi svědků přišel na popravu oblečen v řeholním hábitu a cestou se modlil růženec. P. Metodějovi Mičolovi bylo 31 let, když položil svůj život z lásky k Bohu a vlasti.

 

P. Jaroslav Metoděj MIČOLA SDS

▶ řeholní kněz – salvatorián

▶ kaplan a katecheta v Prostějově, ThLic., Dr.Ph.

* 14. ledna 1911, dvůr Hradisko (u Rožnova pod Radhoštěm), vyrůstal v nedalekém Zubří

† 3. červenec 1942, Brno – Kounicovy koleje